vrijdag 29 januari 2010

veilig jongerenwerk

De laatste tijd worden we nogal regelmatig geconfronteerd met de risico's die er verbonden zijn aan het jongerenwerk. Bijvoorbeeld werken op een woongroep is niet zonder risico's. Met name de vakbond maakt zich nogal zorgen om de veiligheid en gezondheid van de werknemers in deze sector. De FNV wil daarom extra maatregelen.

Het is inderdaad van groot belang dat hier door leidinggevenden en subsidianten wordt gehandeld om het risico van geweld op de werkplek te verkleinen en als het dan toch gebeurt op een doordachte wijze hier mee om te gaan. Dit werk kan namelijk niet zonder geweld daar helaas een aantal van deze jongeren nu eenmaal niet terugdeinsen voor dit soort gedrag.


Het FNV zou zich ook moeten richten op de opleidingen. Hier zou aandacht moeten zijn voor geweld. Als we deze opleiding vergelijken met de opleiding tot agent, dan zijn de agenten een stuk beter toebereid. Nee, ik heb het niet over het dragen van een wapen,maar juist wel contactsporten, een goede conditie en vooral gesprekstechnieken om dit alles niet nodig te hebben.

Ik werkte zelf bij pension Zeezicht in Amsterdam en heb een aantal malen toch wel gedacht het niet lang meer te maken. Geweld was er wekelijks aan de orde. Zonder mijn postuur en mijn babbel had ik het niet gered. De ergste momenten waren die zonder collega's en ruggesteun van leidinggevenden. Nog steeds actueel, mensen die dit werk doen dienen hiervoor de tools te krijgen om dit op een verantwoorde manier te kunnen doen. Een bange woonbegeleider die niets durft te zeggen omdat hij vreest voor zijn hachie, kan zijn werk niet doen.

maandag 25 januari 2010

de krenten uit de pap



Net voor de kerst heeft de Amsterdamse Politiek besloten dat bedrijven geen vergoeding meer krijgen voor het bieden van werkervaringsplaatsen aan mensen met een participatiebaan. Deze vergoeding bedroeg 1000 euro per half jaar. Voor dit geld had de werkgever de verantwoordelijkheid om de zogenaamde Papper werkervaring op te laten doen. Voorwaarde is dat de 'papper'overtallig is en dus geen werk van een reguliere werknemer verdringt.


Veel van de Pappers blijken echter niet uit te stromen naar reguliere banen omdat er bij de diverse Pappers om verschillende oorzaken redenen zijn dat zij afhankelijk blijven van deze vrijwilligersbaan. Vaak gaat het om gezondheids omstandigheden of bijvoorbeeld schulden en relatieproblemen.


Het besluit van de gemeenteraad van Amsterdam zal leiden tot kosten verhoging in plaats van verlaging, daar deze mensen toch middels een of andere regeling mee mogen doen en dan dus weer in een zogenaamd maatschappelijk activeringsproject komen. Nieuwe gesprekken zijn nodig met de klantmanager en de consulent en de mogelijk inlenende organisatie. De kosten hiervan zijn aanmerkelijk hoger dan 1000 euro per half jaar.


Wie heeft de gemeenteraad hierover geinformeerd?

zaterdag 23 januari 2010

huishouden


Het is weer bijna zondag en dan gaan we weer schoonmaken want de rest van de week komt het d'r natuurlijk weer niet van.

Ja we proberen al jaren een goede huishoudelijke hulp te vinden maar die zijn er niet zo veel, althans wij kunnen geen kandidaat vinden.

Wellicht herkent u dit? Ziet u ook zo op tegen de zondag schoonmaak? Of zijn wij echt de enigen die hier mee te kampen hebben?


Amsterdams college grijpt macht stadsdelen

In het Parool van donderdag 21 januari 2010 stond het volgende bericht:

'het college van burgemeester en wethouders probeert aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen meer macht naar zich toe te trekken. Dat gebeurt door bij de fusie van stadsdelen stadsdeelverordeningen te uniformeren.''

Betekent dit nu dat we eigenlijk wijkraden krijgen in Amsterdam? Moet ik nu altijd direct naar de centrale stad als ik echt een goed idee denk te hebben? Gaan de bezuinigingen op de Stadsdelen dan dus gewoon nog wat langer door tot de wijkraad vergaderd op een goedkope wijklocatie en weer met Loesje brochures aandacht vraagt voor locale belangen?

Zonder tegen schenen aan te willen trappen denk ik dat dit misschien nog niet eens zo gek is. Wat merk ik nu van de stadsdelen waar ik iets aan heb?

vrijdag 22 januari 2010

Ruud Blog

Gaan voor goud, Juttersdok, trajectbegeleiding, politiek, kringloop, Emmaus, tweedehands, Werk In Opdracht, Zweden, welzijn, Theaterwinkel, maatschappelijke activering, Haarlem, vaderschap, woningen veegschoon opruimen, Canada, Dienst Werk en Inkomen, Amsterdam, toneel spelen, chello, klapkar, Genesius, maatschappelijk verantwoord ondernemen, Utrecht, darten, dak- en thuisloze jongeren, Itteren, improviseren...

Ik begin dit blog, omdat ik over veel zaken nadenk, een mening en ideeen heb. Deze deel ik graag met anderen. Aangezien ik nog al snel denk & praat is het rustig kunnen lezen van mijn gedachten vast prettig.

Ik hoop in ieder geval inspirerend!

Ruud