vrijdag 29 januari 2010

veilig jongerenwerk

De laatste tijd worden we nogal regelmatig geconfronteerd met de risico's die er verbonden zijn aan het jongerenwerk. Bijvoorbeeld werken op een woongroep is niet zonder risico's. Met name de vakbond maakt zich nogal zorgen om de veiligheid en gezondheid van de werknemers in deze sector. De FNV wil daarom extra maatregelen.

Het is inderdaad van groot belang dat hier door leidinggevenden en subsidianten wordt gehandeld om het risico van geweld op de werkplek te verkleinen en als het dan toch gebeurt op een doordachte wijze hier mee om te gaan. Dit werk kan namelijk niet zonder geweld daar helaas een aantal van deze jongeren nu eenmaal niet terugdeinsen voor dit soort gedrag.


Het FNV zou zich ook moeten richten op de opleidingen. Hier zou aandacht moeten zijn voor geweld. Als we deze opleiding vergelijken met de opleiding tot agent, dan zijn de agenten een stuk beter toebereid. Nee, ik heb het niet over het dragen van een wapen,maar juist wel contactsporten, een goede conditie en vooral gesprekstechnieken om dit alles niet nodig te hebben.

Ik werkte zelf bij pension Zeezicht in Amsterdam en heb een aantal malen toch wel gedacht het niet lang meer te maken. Geweld was er wekelijks aan de orde. Zonder mijn postuur en mijn babbel had ik het niet gered. De ergste momenten waren die zonder collega's en ruggesteun van leidinggevenden. Nog steeds actueel, mensen die dit werk doen dienen hiervoor de tools te krijgen om dit op een verantwoorde manier te kunnen doen. Een bange woonbegeleider die niets durft te zeggen omdat hij vreest voor zijn hachie, kan zijn werk niet doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten